Pagina principală Ajutor Autentificare Creează un cont
Pagini: [1]   În jos
Ajutor Subiect: Merisor-Vaccinium vitis idaea  (Citit de 2904 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
myky
Hero Member
*****
Deconectat Deconectat

Mesaje: 7.228« : 18 Aprilie 2012, 10:30:06 »


Cocăzar de munte, smârdar, smirdar, coacăz-de-munte, coacăză, cocăzar, brăbănoc, perișor, verdeața-iernii, brăbănoi, cimișir, ghimpe, rozmarin-de-munte, saschiu, scoruș, sunătoare.

Mic arbust din regiunile muntoase, cu frunze persistente, cu flori albe sau roz și cu fructe comestibile în formă de boabe roșii (cunoscute și ca afine roșii).

Este o plantă de mare altitudine, limita inferioară fiind mai ridicată decât a afinului (circa 1.300-1.400 m). Se întâlnește pe pajiști alpine sau în luminișuri.

 Fructele merișorului, care se aseamănă la formă cu afinele, dar au culoarea rosie. Are frunze permanent verzi şi acoperă solul ca un covor.
Semănatul se face toamna sau primăvara (în acest caz, sămânţa se stratifică în nisip pe timpul iernii).
Crește pe soluri extrem de acide și nu suportă un sol care mustește de apă.
Metoda înmulţirii prin despărţirea tufelor se poate practica toamna sau primăvara şi constă în desfacerea unei tufe bine dezvoltate, în mai multe plante-fiice.
Marcotajul se aplică primăvara (marcotaj muşuroit), urmând ca marcotele (ramurile înrădăcinate) să fie despărţite şi plantate după 1-2 ani. Butaşii se confecţionează vara (iulie-august) din lăstari tineri, semilemnoşi. Lungimea lor trebuie să fie de 8-12 cm şi, dacă este posibil, să posede şi un mic călcâi (să aibă la bază o porţiune mică de lemn de 2 ani). Pentru înrădăcinare, butaşii se plantează afară, într-un teren umbrit sau în stratul de nisip gros de 5-6 cm dintr-o răsadniţă rece. Răsadniţa se acoperă cu geam, luându-se măsuri de umbrire în zilele călduroase. De 2-3 ori pe zi, butaşii se stropesc pe frunze cu o stropitoare cu sită foarte fină. Înrădăcinarea este lentă, terminându-se abia în primăvara anului viitor.
Nu necesită îngrijiri speciale în afară de udare moderată, dacă este secetă, fertilizare după cum este recomandat și eventual tăiere pentru obținerea unui aspect frumos.
Rezistă la geruri de 40 de grade si la vânturile cele mai puternice,
suportă bine atât umbra, cât şi soarele şi este rezistent la secetă. Suportă bine orice loc, de la umbra cea mai deasă până la soarele direct. Probabil că singurul loc unde nu s-ar simți bine ar fi interiorul unui apartament. Clima României este foarte bună pentru merișor.
Fertilizarea se face o dată la 3-4 săptămâni în sezonul de creștere; iarna, e bine să fie întreruptă. Un îngrășământ lichid și echilibrat (de genul 10/10/10) ar fi suficient. Substratul folosit pentru această specie ar trebui să fie un pic alcalin sau cel mult neutru.
Merișorul și-a dezvoltat un sistem de apărare extrem de puternic, menit să facă față cu succes aproape oricărei boli produse de bacterii, viruși sau fungi. Ca dăunători, mai des întâlniți sunt păianjenul roșu, musca neagră și o serie de nematozi.

Fructele se culeg, la fel ca și afinele, prin desprinderea de pe ramuri, în septembrie-octombrie, când conţinutul lor în substanţe active este maxim.
Frunzele și fructele se usucă la umbră, în strat subţire. Fructele se pot păstra și în apă – la temperatura de 10-18 grade Celsius, se păstrează vreme de un an, fără vreo altă intervenție, deoarece conțin substanțe numite benzoați, care sunt varianta naturală și netoxică a periculosului aditiv E 211 (benzoat de sodiu), cu efect puternic conservant.

 
Memorat

Rux
Hero Member
*****
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.054« Răspunde #1 : 18 Aprilie 2012, 20:18:06 »

In principiu ,mi-ai "iesit pe mana"
Am achizitionat ,in toamna  o planta pe care scria"merisor" si cam atat.
Sint curioasa daca o fi vorba despre acelasi merisor despre care zici si tu .
Memorat

myky
Hero Member
*****
Deconectat Deconectat

Mesaje: 7.228« Răspunde #2 : 19 Aprilie 2012, 06:09:18 »

mie mi-a adus, ieri, aspargilius doua ghivece, unul e vitis (de-al nostru) si celalalt macrocarpon (cica e canadian).
am cautat informatii pentru plantara lor si le-am pus si aici. mai mult nu stiu ce sa zic. vom vedea.
vitisul are deja flori, nu stiu daca o sa le tina, fiind fortate, dar cel putin stiu ca e pe rod.
Memorat

Pagini: [1]   În sus
Imprimă
Schimbă forumul: